ČITAJTE KNJIGE!

Dobrodošli na moj blog

13.06.2008.

1. ŠUKRIJA PANDŽO

1. SAMO JOŠ KOSOVI ZVIŽDUĆU

 

http://web.archive.org/web/20070817203550/http://kosovi.blog.ba/

čitaj

BILJEŠKE O PISCU:

27. aprila 1910. u Ulogu kraj Nevesinja rođen je Šukrija Pandžo, od oca Ramadana (vjeroučitelj) i majke Emine rođ. Šačić. Završava osnovnu školu u Ulogu a pisuje nižu dimnaziju u Mostaru. Počinje objavljivati u đačkim i drugim listovima ("Gajret", "Gajretov kalendar" i dr.). Učiteljsku školu završio je 1931. godine, nakon čega osam godina radi kao učitelj u Kljunima (kod Nevesinje), Miletkovićima (Čajniče), Vikoču (Foča), Osovu (Rogatica). Studira književnost i francuski jezik na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu i završava ga 1940. godine. U toku II svjetskog rata radi kao nastavnik u Muškoj građanskoj školi u Sarajevu i za to vrijeme je saradnik NOP-a kao ilegalac sa profesorom Midhatom Begićem.Nakon rata bio nastavnik Prve muške gimnazije u Sarajevu i jedan od osnivača Udruženja književnika BiH. Direktor je gimnazije u Jajcu 1947. i potom radi na organiziranju školstva po Bosni i Hercegovini.
1948. postaje urednik literarnih emisija na Radio Sarajevu gdje ostaje sve do penzionisanja. Jedan je od osnivača popularne humorističke emisije "Veselo veče".
U izdanju Saveza kulturno-prosvjetnih društava BiH 1950. godine objavljuje aktovku Na dužnosti.
1952. u izdanju sarajevske "Svjetlosti" izlaze mu Pjesme. Zbirka nailazi na podjeljene komentare, a dvije godine kasnije u izdanju sarajevske "Narodne prosvjete" izlazi zbirka poezije za djecu Razgovori. U izdanju sarajevske "Džepne knjige" 1958. godine izlazi zbirka pripovijedaka Ljudi smo, 1961. izlazi zbirka pripovijedaka za djecu Samo još kosovi zvižduću za koju je primio godišnju nagradu Udruženja književnika BiH. Slijedi zbirka poezije Bliže su postale zvijezde, te zbirka pjesama za djecu Iznad gore vjetri zbore.
10. aprila 1970. odlukom Savjeta RTV Sarajevo dobija spomen-plaketu u znak priznanja za dugogodišnji uspješni rad, 1. juna Josip Broz dodjeljuje mu Orden zasluga za narod sa srebrenim zracima.
U izdanju Veselina Masleše 1973. izlazi mu knjiga Poezija, a 1975. pojavljuje se zbirka pripovjedaka Zeleni strah za koju mu beogradski Savet za vaspitanje dece Jugoslavije dodjeljuje statuu "Mlado pokolenje".

1979. izlazi mu zbirka pripovijedaka Na kraju puta, a godinu dana kasnije zbirka poezija za djecu Dobro mi došli.
Nakon kratke bolesti, 30. maja 1984. umire u Sarajevu.


MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
21813

Powered by Blogger.ba